bikini-chair-geschiedenis

Bikini Chairs

 

Wil je iets meer weten over de geschiedenis van de Bikini Chair en waar de stoel deze naam aan te danken heeft? Wij vertellen je graag iets meer over dit unieke ontwerp van Eames.

De geschiedenis van de Bikini Chair

Charles en Ray Eames begonnen in 1950 met het onderzoeken naar staaldraad en lastechnieken als basis voor nieuwe meubelontwerpen. Ze experimenteerden ontzettend veel met staaldraad en kwamen tot een zit schaal van gegoten draad met behulp van cross-geweven staaldraad. Dit werd bevestigd op een gebogen staaldraad onderstel.

Zwarte Bikini Chair

Zwarte Bikini Chair

De DKR chair

Zo ontstond de Eames Bikini Chair oftewel de DKR chair. DKR staat voor Dineer hoogte, K-staaldraad en de R van rod (staaf) ijzeren onderstel. De zitting van de Bikini Chair kreeg een gebeeldhouwde uitstraling en zorgde ervoor dat het een tijdloze klassieker werd. Dit innovatieve ontwerp won de eerste Amerikaanse mechanische octrooi voor Design.

Voor iedereen

Charles Eames zei ooit dat de rol van een designer is die van een zeer goede, doordachte gastheer die anticipeert op de behoefte van zijn gasten. Eames ontwierp een universele stoel; simpel in gracieuze vorm die elk lichaam en plek past. De stoel is zo uniek dat je de stoel op je twintigste kunt kopen en later nog kunt doorgeven aan je kinderen en kleinkinderen. Het tijdloze ontwerp past in elk interieur en zal nooit ouderwets lijken.

3 zwarte Bikini Chairs

3 zwarte Bikini Chairs

De kussentjes van de Bikini Chair

Het prachtige en tijdloze ontwerp van de Bikini Chair is een stoel die perfect geschikt is om een korte tijd op te zitten omdat de staaldraden niet zo heel comfortabel zitten. Daarom zijn er kussentjes zodat je veel langer plezier kunt hebben van de stoel. Deze kussentjes voorzien je van steun in de rug en op het zitvlak. Doordat de kussentjes met elkaar verbonden zijn lijkt het alsof de stoel een bikini aan heeft. Vandaar dat het ‘bikini’ effect is ontstaan en de stoel dus deze bijnaam heeft gekregen.