Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames

Wie waren de designers van de Bikini Chair eigenlijk? Is dit een vraag die je graag beantwoord wil hebben? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je graag meer over de designers van de Bikini Chair.

Het ontwerp duo

Het ontwerp duo van de Bikini chair zijn Ray en Charles Eames. Charles Ormond Eames (1907-1978) trouwde met Bernice Alexandra Ray Kaiser in 1941. Behalve beroemde ontwerpers waren zij ook werkzaam in de beeldende kunst, film en grafische design.

Charles & Ray Eames samen

Charles Eames

Charles werd geboren in St. Louis, Missouri. Toen hij 14 was werkte hij bij de Laclede Steel Company als part-timer waar hij veel leerde over techniek, tekenen en architectuur. Hij studeerde twee jaar aan de Washington Universiteit op de afdeling Architectuur maar werd hier vanaf gestuurd vanwege zijn te moderne denkbeelden. In 1930 begon hij zijn eigen architecten bureau in St. Louis met Charles Gray. Een van zijn inspiratiebronnen en goede vriend was Eero Saarinen waar hij later nog vele prijzen samen mee won. In 1941 trouwde hij met Ray Kaiser en verhuisden ze samen naar Los Angeles waar ze gewerkt en gewoond hebben tot hun dood. In de late jaren 40 bouwden ze samen het Eames House oftewel het Case Study House #8 als hun eigen huis. Op 21 augustus 1978 stierf Charles Eames door een hartaanval.

Charles & Ray Eames op een motor van een vriend

Ray Eames

Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames was een Amerikaanse kunstenaar, designer en filmmaker geboren in Sacramento, Californië. Ze studeerde abstract expressionisme in New York en werd de oprichter van de Amerikaanse Abstracte Kunstenaars groep in 1936. Ze ontmoette Charles Eames toen ze tekeningen en modellen aan het voorbereiden was voor de Organic Design in Home Furnishings wedstrijd. Ray Eames stierf in 1988 in Los Angeles, tien jaar na Charles.

Charles en Ray Eames

Hun werk

Naast de vele beroemde meubels die het Eames duo ontwierp deden ze nog veel meer. Beroemde architectonische werken zijn bijvoorbeeld St. Mary’s Kerk in 1934 en het Eames House in 1949. Maar ook het Meyer House en Bridge House mag niet vergeten worden. Daarnaast werkten ze ook mee aan vele films zoals Traveling Boy in 1950 en Banana Leaf in 1972.